8 iulie 2009

Ce este Spotify

Tags: spotify, la ce ajuta spotify, cum fac spotify, cont spotify, ajutor spotify, vreau sa folosesc spotify, ce este spotify, cu ce se mananca spotify, cum functioneaza spotify, ce face spotify, muzica cu spotify, adevarul spotify, melodie album artist spotify.

Un nou curent, sa stabilim un lucru de la inceput.. o noua modalitate de a combate pirateria online si efectele acesteia despre care se vorbeste tot mai des in mas media si pe care Americanii cu toata puterea pe care o detin asupra acestei pieti incearca sa o dezamoseze. Se poate oberva acest lucru foarte usor, cu deja bine cunoscutul procesul inca in rulare cu ThePirateBay.org, ce-a mai mare comunitate de torrente din intreaga lume. Sa incepem asadar prin prezentarea acestui nou produs pompat pe piata la inceputul acestui an, intitulat "Spotify".

Ce se incearca ?
Este clar, se incearca stomparea pirateriei online. Chiar daca se pare ca mariile case de discuri cum ar fi Warner Bros sau Abbey Road Studio One si implicit tot lantul de studiouri se risca prin acordul si semnatura data in aceste contract incheiat cu Spotify, este pe departe adevarul real cu care aceste intreprinderi se confrunta.

Dece casele de discuri prefera Spotify ?
Pentru ca desii se poate vorbii de niste pierderi, ele nu vor fii atat de mari pe cum sunt pierderiile pe care le aduce pirateria anual, de milioane de dolari.

Care este smecheria Spotify ?
Probabil te intrebi, care este castigul caselor de discuri, si dece ar oferii ele albume intregi de muzica. Sistemul spotify este unul foarte bine organizat in aceasta privinta. Casa de discuri ofera albumul intreg spre ascultare iar Spotify tot la a 2-a melodie pune o reclama audio de pana la 10 sec, reclame care se presupun incasarea a milioane de dolari in stash'ul producatoriilor, care la randul lor v-or da partea contractata de bani caselor de discuri. A doua parte a sistemului este aceea a rateing'ului. Spotify plateste Rateing'ul. Cu cat o melodie este accesata mai mult, ea creste in rateing si implicit producatorul ei va avea de castiga. Prin urmare spotify plateste producatorul in functie de accesariile pe care le are. Ce zici... ti se pare mai rentabil asa decat sa piarda tot cu pirateria ? Casele de discuri chiar nu au nici o alternativa pirateriei pe internet.

Dezavantajul Spotify...
Odata cu lansarea lui in primavara acestui an, au aparut si problemele de leech, si anume scurgeriile din interior care duc la rip'uirea melodiilor din spotify, si raspandirea lor pe internet. Oare sa fie aceast spotify cea mai buna solutie pentru diminuarea pirateriei, sau este o noua sursa de inspiratie pentru piratii internetului? Mai degraba as opta pentru a doua varianta. Dece? pentru ca programul nu se bucura nici macar de prima jumatate de an, si deja au aparut variante de ripuire a melodiilor, salvarea lor pe calculator si mai apoi raspandirea lor pe www. Este drept, calitatea stream-ului melodiilor undeva in jur de de 192kbps nu este ea cea mai buna dar indeajuns pentru a putea fi piratata.

Momentan programul nu se poate folosii in Romania, ne fiind deschis pentru piata din Romania inca. Totusi se pare ca o colaborare cu Casele de discuri din Romania este in curs, mai ramane de discutat piata de advertising din Romania, care din punctul meu de vedere este la pamant. Puteti vizita pagina oficiala a programului Spotify pentru mai multe detalii privind functiile programului si pentru viitoare update-uri cu privire la situatia Romaniei in acest proiect international.

Niciun comentariu: