27 octombrie 2008

Gheata Instant

Gheata instantaneu, oare chiar e posibil asa ceva? cica da, ce-l putin asa ne invatza filmuletzul de mai jos... foarte interesant. Daca a incercat cineva sunt curios si eu ce-o iesit...
Preparat de gheatza instant:


Cum se obtine?
Cititi comentariul lui 'Anonim' de mai jos, el stie raspunsul.

6 comentarii:

Anonim spunea...

la magazine sau cv de genu chiar nu gasesti acetat de sodiu sau macar recipiente din care sa il faci??

Anonim spunea...

Daca ai fii studiat putina chimie ai fi stiut ca acidul acetic(CH3COOH) este de fapt otet si ca sarea de bucatarie este clorura de natriu sau NaCl. Cum stie oricine(mai putin tu) NaCl se prepara din HCl(acid clorhidric) si Na. Si din nou cum stie oricine CH3COOH este un acid mai slab decat HCl deci nu are cum sa rupa legatura NaCl astfel incat sa rezulte HCl si NaCH3COO(asta fiind acetat de natriu)... Daca nu ai inteles asta iti explic mai usor si anume: cand iti faci o salata pui SARE si OTET adica NaCl si CH3COOH. Daca era sa fie cum ai spus tu ar fi rezultat HCl si NaCH3COO si in cazul in care nu stii HCl(acidul clorhidric) nu ne face tocmai bine :))... Cu acid acetic si hidroxid de sodiu cred ca o sa mearga deci nu fii foarte suparat

Anonim spunea...

Pai yo nu m`am dat f rotund k stiu qm s obtine gheata instant doar ti`am spus ca nu s poate obtine cum ai spus tu... dar dak tot ai sters articolul(deci ti`ai dat seama k am dreptate >:) :-? )o sa spun eu cum se obtine acetatul de natriu(NaCH3COO)... Cea mai simpla metoda este sa facem o solutie suprasaturata de acid acetic(otet) si bicarbonat de natriu(folosit la prajituri este un fel de praf de copt i se mai spune si simplu bicarbonat sau bicarbonat de sodiu si se gaseste la orice magazin). Formula bicarbonatului de natriu este NaHCO3 si am avea reactia CH3COOH+NaHCO3=>NaCH3COO+H2CO3=>NaCH3COO+H2O+CO2^... Dupa cum se poate vedea am obtinut o solutie de acetat de natriu si apa care nu este purificata(deci nu poate fi folosita pentru a obtine gheata instant)... asa ca fierbem aceasta solutie pana cand obtinem un lighid galbui, pe care il lasam sa se raceasca apoi il filtram printr`un filtru de cafea... o sa ne ramana un praf lipicios care trebuie pus pe un servetel ca sa se usuce.. Dupa ce s`a uscat trebuie pisat si pus iar la uscat pana cand se obtine un praf asemanator cu sarea de bucatarie. Acum il putem amesteca cu apa aproape fiarta pana cand se obtine o solutie saturata pe care o filtram si o lasam la rece. Cand o atingem obtinem Gheata Instant... Iti multumesc draga CoCoLiNo ca mi`ai alocat suficient spatiu pentru a publica aceasta reteta :)) =))

Anonim spunea...

:D Multumesc si eu pentru sfaturile pe care, ni-le oferi :)

Anonim spunea...

Uite ca s-a mai schimbat starea ta de spirit :P... n`ai pt c, si imi cer scuze daca am fost foarte dur cu comentariile mele dar ma deranjeaza teribil cand casesc informatii gresite pe net :|

Anonim spunea...

Jos palaria! Multumesc!