29 mai 2008

Robot care merge ca oamenii

Cercetatorii de la Universitatea TU Delft, din Olanda au inventat un robot care poate imita aproape perfect mersul uman. Robotul Flame este cel mai avansat robot din lume din punct de vedere al mersului uman. Asta dupa ce mai multe alte proiecte de roboti cu mers umanoid au esuat. Acestia aveau o raza mica de miscare, paseau ciudat si aveau miscari fragmentate.


"Mersul uman e foarte asemanator cu o cadere controlabila in fata. Metoda folosita pentru Flame inlocuieste mersul ciudat, sacadat al majoritatii robotilor cu modul natural si eficient de deplasare al oamenilor", au declarat cercetatorii de la TU Delft.



Robotul Flame, cantareste 15 kilograme si are 1.3 metri inaltime. Flame se poate deplasa cu 0,45 de metri pe secunda. Robotul Flame are 7 motoare si un senzor de inertie care il ajuta sa ramana in picioare, sa isi pastreze echilibrul si na nu faca miscari nefiresti. Modelul Flame poate sa coboare pe scari, cu conditia ca acestea sa nu depaseasca 8 mm inalitime.

Flame, cel mai avansat robot din lume



Coordonatorul oamenilor de stiinta care au inventat acest robot, cercetatorul Daan Hobbelen, a declarat ca Flame este cel mai avansat robot din lume din punctul de vedere al mersului uman.



Robotul Flame le va permite oamenilor de stiinta sa inteleaga mai bine deficientele locomotorii ale oamenilor dar si sa creeze echipamente de recuperare si antrenament mai performante. Printre obiectivele fixate pentru viitor de cercetatorii de la TU Delft se afla si realizarea robotilor care sa poata invata, sa vada si care sa poata alerga.

Sursa: 3me.tudelft.nl si hit.ro

Niciun comentariu: