23 mai 2008

Pirateria din Romania a scazut

În Romania, pierderile cauzate industriei de pirateria software au crescut, in 2007, la 151 milioane de dolari. Statistic, rata pirateriei software a scazut in Romania, in 2007, cu un procent fata de 2006, pe fondul unui trend global de scadere a ratei pirateriei in majoritatea tarilor. Aceste date reprezinta concluziile celui de-al cincilea studiu anual, realizat la nivel global, cu privire la pirateria software pentru PC-uri, dat publicitatii astazi de catre Business Software Alliance (BSA), o asociatie internationala ce reprezinta industria mondiala de software. Studiul vizeaza 108 tari si a fost realizat independent de catre IDC, o organizatie mondiala lider in cercetarea si analiza pietei tehnologiei informatiei.


În ultimii cinci ani, rata pirateriei software a scazut in Romania de la 73% la 68%, in timp ce pierderile cauzate de piraterie au crescut de la 49 milioane de dolari la suma de 151 milioane de dolari. Reducerea pirateriei software ar putea genera sute de mii de noi locuri de munca si o crestere economica de miliarde de dolari, precum si o crestere a veniturilor din taxe, utile pentru a sprijini programele si serviciile locale.

În Europa Centrala si de Est, tarile cu cea mai mare rata a pirateriei au fost: Armenia (93%), Azerbaidjan (92%) si Moldova (92%). Printre tarile cu cel mai mic grad de piraterie s-au numarat: Republica Ceha (39%), Ungaria (42%) si Slovacia (45%). Dintre cele 108 tari analizate, pirateria software pentru PC-uri a scazut in 67 de state, si a crescut doar in 8 dintre acestea.Totusi, datorita faptului ca piata globala de PC-uri a crescut mai rapid in tarile cu o rata mare a pirateriei, rata globala a pirateriei a devenit mai mare cu 3 procente, ajungand la 38% in 2007.

Studiul BSA-IDC Global Software Piracy ia in calcul programele de calculator care ruleaza pe PC-uri, inclusiv desktop-uri, laptop-uri si ultra-portabile. Studiul nu include alte tipuri de software, precum cele pentru server sau mainframe. IDC foloseste propriile date statistice privind livrarile de software si hardware, precum si expertiza analistilor IDC din 60 de tari pentru a confirma tendintele pirateriei software.

Sursa: Business Software Alliance

Niciun comentariu: