23 mai 2008

Haideti la Vot !

"Nu-mi place politica romaneasca. Insa de ce ar fi ea mai buna decat orice altceva in tara asta? E clar ca avem mult de lucrat in orice parte te-ai uita, asa ca politica nu face exceptie de la regula, iar cei care s-au implicat in politica acum au facut dupa mine un compromis prea mare. Insa asta e parerea mea. Pentru unii, e posibil ca asta sa fi fost sansa vietii lor, altora s-ar putea chiar sa le placa.

Insa merg la vot, pentru ca abtinerea mi se pare o mare prostie. Nu din motivele clasice si fumate, ca parerea ta conteaza, ca tu faci viitorul, si alte sloganuri care nu mai ating coarda sensibila a multora dintre noi.

Uite 5 motive pentru care eu merg la vot, desi sunt dintr-o generatie care accepta usor scurtatura absenteismului. 5 motive de mers la vot pentru cei care NU VOR sa mearga la vot:


1. Binele cel mai mare si raul cel mai mic(suna mai bine in engleza: greater good & lesser evil).
Ca vrem sau nu, astea sunt principiile, fortele naturale, care ne gestioneaza societatea. Cand ai posibilitatea sa alegi raul cel mai mic, fa-o. Altfel, neparticiparea ta ii va ajuta pe altii care au cumparat voturi prin manipulare, sacose cu mancare, si alte metode, sa te invinga si sa-si instaleze politicile cu care poate nu esti de acord la conducerea vietii tale (pare exagerat, insa trebuie sa recunosti, toti suntem datori cu cate un drum pe la administratia locala cel putin o data pe an). Pierzi mai mult daca nu votezi decat daca votezi.

2. Strica-le calculele si da cu sondajele de pamant. Da, ai puterea asta. Majoritatea politicienilor se bazeaza deja pe absenteismul tau si deja isi fac calcule doar in ceea ce-i priveste pe cei care voteaza. De ce vrei sa ajungem sa voteze doar cei care primesc pomeni, indiferent daca ii influenteaza sau nu? Vrei ca pomenile electorale sa iti dicteze tie viitorul? Revenind, ai ocazia sa le strici calculelor tuturor, indiferent cu cine votezi. Simplul fapt ca tu votezi le da calculele peste cap, si ai ocazia sa le demonstrezi ca nu e chiar asa sa numeri voturi precum e sa numeri oi. Insa nu e suficient sa votezi tu, ci trebuie sa le explici si altora ca pot face asta. Cu cat convingi mai multi, cu atat efectul va fi mai devastator pentru numaratorii de oi.

Imaginea „http://www.catavencu.ro/uploads/Vreti_vot_uninominal_sau_pe_liste__3455_m.jpg” nu poate fi afișată deoarece conține erori.

3. “Nu am cu cine vota” este o aberatie, o scuza, o vaicareala. Cei care si-au facut mai sus calcule in care NU te-au inclus vor sa crezi asta in continuare, tocmai ca sa nu le strici calculele. Arunca-l pe NU, si cauta-ti un candidat votabil, daca nu cel mai votabil, macar cel mai putin nevotabil. Asta e, macar contribui sa nu iasa ceilalti, e trist, dar mergem inainte. Pana sa ajungem sa alegem binele cel mai mare, va trebui sa alegem de mai multe ori raul cel mai mic. Insa doar asa avansam spre binele cel mai mare, altfel ajungem o tara de babe care nu fac altceva decat sa se vaicareasca.

4. Nu pune botul la promisiuni.
Toti candidatii fac promisiuni, si asa cum zicea sincer unul dintre ei, e o mare diferenta intre promisiuni si garantii, cu totii am vrea garantii, dar din pacate tot ce serveste azi bufetul politic sunt promisiuni. Un om inteligent ca tine ii asculta pe fiecare din ei cum promite marea cu sarea poporului doar pentru a vedea urme de logica, de idei bune, de gandire decenta. Astea pot fi criterii de alegere pe care te poti baza, pentru ca sunt mult mai greu de mimat decat promisiunile cu zambetul pe buze si sloganurile care vor fi uitate a doua zi dupa alegeri.A, si mergi si voteaza-l pe cel care te-a convins de lucrurile astea, pentru ca altfel degeaba te-ai hotarat asupra unuia.

5. “Nu am de ce vota” - ei, uite ca ai. Mai ales daca ai un blog. Pentru ca, pentru prima oara in istorie, ai ocazia sa urmaresti exact ce se intampla dupa ce l-ai votat pe cel pe care l-ai ales. Una din chestiile pe care le-am vrea noi garantate, insa nu se poate, este ca fiecare candidat sa se ocupe exact de ce a promis in campanie. Insa nimeni nu poate garanta asta, si orice garantie promisa e de fapt o simpla promisiune. Dupa cum a demonstrat presedintele Basescu, promisiunea cu demisia e doar de ochii electoratului pomanagiu, fixati pe stirile de la ora 5 din cadrul stirilor de la ora 7.

INSA noi putem schimba asta. Vrem urmarirea candidatilor dupa ce suntem alesi? Hai sa o facem. Intregistrati toate promisiunile lor, puneti-le pe bloguri, si hai sa vedem cine iese si ce face din ce a promis. (poate chiar cine NU iese si face cate ceva din ce a promis, asta ar fi si mai interesant)

Vrei sa vezi daca omul pe care il votezi chiar face ce-a promis? Ai totul la indemana, si in plus, si sprijinul meu pentru a-ti face cunoscut proiectul.

Si cred ca mai pot fi si alte motive, pe care va invit sa le expuneti, insa astea sunt cele la care m-am oprit eu in dimineata asta. Din nou, motivele astea nu sunt pentru segmentul pomanagiu al electoratului, ci pentru noi, care macar avem impresia ca mai intelegem cate ceva. Noi chiar nu avem nici o scuza sa nu votam. Si daca intalniti pe cineva care nu vrea sa voteze, dati-i linkul articolului asta."

Sursa: clickio.ro

Niciun comentariu: