3 mai 2008

Galileo lanseaza al doilea satelit

Sistemul european de navigatie prin satelit Galileo a lansat duminica al doilea satelit experimental.

Giove-B are un ceas atomic care prezinta o stabilitate mare, cu o eroare de pana la o nanosecunda pe zi, fiind cel mai precis ceas atomic care a zburat vreodata in spatiu, potrivit Agentiei Spatiale Europene. Satelitul a fost lansat duminica de pe cosmodromul Baikonur din Kazakhstan, la 4:16 a.m. ora locala. Masurarea exacta a timpului este vitala pentru acuratetea pozitionarii prin satelit, deoarece receptoarele de pe pamant isi stabilesc pozitia prin masurarea si compararea timpului pentru semnalele receptionate de la cativa sateliti.

O eroare de 1 nanosecunda inseamna o eroare de pozitionare de 30 cm. Ceasurile trebuie mentinute intr-o sincronizare perfecta, daca se doreste ca sistemul sa ofere o pozitionare exacta.
Satelitul testat anterior, Giove-A, a avut o pereche de ceasuri atomice cu o acuratete de 10-nanosecunde. In momentul in care sistemul Galileo isi va incepe oficial functionarea, fiecare dintre cei 30 de sateliti vor avea cate doua ceasuri cu o acuratete de 1 nanosecunda pentru masuarea primara a timpului si doua ceasuri cu acuratete de 10 nanosecunde ca si backup-uri.
Proiectul Galileo a fost lansat de Uniunea Europeana pentru a oferi o alternativa civila la Navstar Global Positioning System (GPS) controlat de armata americana. Desi sistemul american este disponibil pentru uz comercial, natiunile europene doresc un sistem propriu pe care sa se poata baza si in caz de razboi sau dispute. Urmatorii sateliti programati pentru lansare in 2010 vor fi primii patru din constelatia Galileo.
Sursa: smartnews.ro

Niciun comentariu: