3 mai 2008

Cerneala Care Dispare

Xerox care sterge foaia
Palo Alto Research Center (PARC) si compania mama Xerox experimenteaza un tip de hartie si o imprimanta complementara care produc documente de pe care dispare ce s-a printat in 16 pana la 24 ore.

Un restaurant, de exemplu, si-ar putea tipari ofertele zilnice pe o bucata de hartie, care a doua zi poate fi utilizata din nou. Cum functioneaza? Hartia este acoperita cu un strat de substante chimice fotosensibile care se inegresc cand intra in contact cu lumina UV. Insa utilizatorii nu trebuie sa astepte ca hartia sa se stearga. Prin trecerea printr-un printer special, acesta va sterge imaginea veche inainte de a printa una noua.

Hartia si imprimanta ar putea ajunge pe piata in cativa ani.
Aceasi coala de hartie poate fi utilizata de sute de ori, potrivit testelor efectuate de Xerox. Teoretic, hartia nu mai poate fi utilizata doar atunci cand este distrusa sau rupta. Idea este de reduce cantitatea de energie consumata cu producerea hartiei si printarea. Reutilizarea consuma mai putina energie decat cea necesara pentru a produce hartie, sau chiar a o recicla. Necesita aproximativ 204.000 jouli pentru a produce o coala de hartie. Aceasta reprezinta aproximativ aceasi energie necesara pentru functionarea unui bec de 60-watti pentru o ora. Reciclarea aceleiasi coli de hartie necesita in jur de 114.000 jouli. Tiparirea unei foi de hartie obisnuite necesita cam 2.000 jouli, potrivit Xerox. Hartia reutilizabila foloseste doar 1000 jouli pentru o tiparire, inclusiv cu stergerea vechii imagini. Daca se asteapta ca hartia sa se stearga singura, operatiunea de tiparire necesita doar 100 jouli.

Sursa: smartnews.ro

Niciun comentariu: