3 mai 2008

Ce este un IP ?

Adresele Internet Protocol sau IP sunt obisnuite in retelele de computere. Fiecare computer conectat la o retea are un IP.

O adresa IP este un numar unic care identifica un computer intr-o retea. Fiecare computer are astfel o adresa IP unica, indiferent daca este conectat la Internet sau la o retea privata. Adresele IP sunt formate din patru seturi de numere, separate intre ele prin punct, precum 192.168.100.111. Fiecare nume de domeniu, precum www.microsoft.com, prezinta o anume adresa IP. Adresele IP sunt fie statice, fie dinamice. O adresa IP statica nu se schimba niciodata. O adesa IP dinamica este atribuita automat unui computer in momentul in care se conecteaza la o retea. Cei mai multi Internet Service Provideri atribuie clientilor lor adrese IP dinamice. Exista doua tipuri de adrese IP, interne si externe.

O adresa IP interna este in general perceputa ca "non routabila". Acest lucru insemna ca este o adresa IP care nu este expusa lumii exterioare. Fiecare computer dintr-o retea home sau office are o adresa IP interna. Pentru a vedea care este adresa IP interna, deschideti meniul Windows Start si selectati Run. Tastati "cmd", fara ghilimele, si dati Enter. Se va deschide o comanda DOS. Tastati apoi "ipconfig". In cateva secunde, Windows va returna un scurt raport denumit "Windows IP Configuration". Una dintre acele linii, denumita "IP Address" va arata care este adresa IP interna. Pentru a iesi in fereastra de comanda, tastati "exit" si Enter. Daca computerul este configurat sa obtina automat o adresa IP, asa cum sunt multe computere, acest numar se poate schimba periodic.
http://desktop.google.com/plugins/images/MyIP.gif

O adresa IP externa este de asemenea atribuita de ISP-ul dvs. computerului sau router-ului conectat la ISP. Aceasta este adresa IP ce poate fi utilizata de lumea exterioara pentru a va identifica pe internet. Cel mai usor mod de a vedea care este adresa dvs. externa este de a utiliza un serviciu gratuit precum http://www.findmyip.com. In mod normal o adresa IP nu este secreta. Website-urile, ISP si altii pot urmari adesa IP a unui utilizator pentru a permite sau a interzice accesul la anumite resurse, daca doresc acest lucru. Totusi, va puteti ascunde adresa IP prin utilizarea unuia din numeroasele servicii cloaking disponibile pe internet. Serviciile cloaking utilizeaza un proxy server petru a va ascunde identitatea online, oferindu-va temporar o adresa IP falsa. Pentru a utiliza un serviciu cloaking, trebuie sa va logati pe site-ul cloaking respectiv, sa tastati adresa site-ului pe care doriti sa-l vizitati. Dupa ce faceti click pe "go", sunteti dusi pe website-ul respectiv prin intermediul serviciului cloaking, iar adresa IP este ascunsa. Exista o multime de servicii cloaking online, precum http://proxify.com.

Sursa: www.bignewsnetwork.com

Niciun comentariu: